Co to jest indeks glikemiczny (IG)?
Za pomocą indeksu glikemicznego
możemy określać „jakość" spożywanych węglowodanów, czyli tempo wchłaniania ich
z jelita cienkiego do krwioobiegu i przekształcenia do glukozy.
Indeks glikemiczny przyjmuje
wartości od 1 do 100
Skomplikowane?
Nie tak bardzo...
Gdy po spożyciu danego pokarmu mamy wysoki poziom glukozy
we krwi oznacza to, że pokarm ten jest o wysokim indeksie glikemicznym.
Im wyższy indeks glikemiczny tym
wyższy poziom cukru we krwi co nie jest zjawiskiem korzystnym dla naszego
organizmu.
Duży poziom cukru we krwi
powoduje zwiększony wyrzut insuliny co objawia się osłabieniem organizmu.
Często po zjedzeniu obiadu z dużą ilością ziemniaków odczuwamy zmęczenie i mamy
ochotę położyć się i odpocząć. Tak dzieje się na skutek dużych wyrzutów
insuliny.
Indeks glikemiczny w liczbach.
Gdy jakiś produkt ma indeks
glikemiczny równy 70, oznacza to, że po spożyciu 50 g węglowodanów poziom
glukozy we krwi wzrośnie o 70 procent (tak jak po spożyciu 50 g czystej
glukozy).
Niski indeks glikemiczny – 55 lub
mniej
Średni indeks glikemiczny – 56-69
Chcesz poznać indeksy glikemiczne podstawowych produktów spożywczych?
Chcesz wiedzieć czy lepiej jeśc surową czy gotowaną marchewkę?
Chcesz wiedzieć jakie błędy żywieniowe popełniasz i dlaczego nie możesz schudnąć?
Skontaktuj się z nami i umów się na konsultację dietetyczną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz