Darmowy E-book TUTAJ
Już Hipokrates uważany za Ojca Medycyny powiedział, że nasze ciało wyzdrowieje, kiedy zostanie odpowiednio odżywione.
Dziś, na początku XXI wieku, jego słowa zyskują szczególnie na
ważności. Na skutek jakości pożywienia z tak zwanej diety talerzowej, konieczność
suplementacji diety jest już niezaprzeczalnym faktem. Nasze nawyki żywieniowe
oraz styl życia przekładają się bezpośrednio na stan naszego zdrowia, nasze
samopoczucie i poziom energii.
Każdy z nas powinien poznać
podstawowe składniki odżywcze oraz podstawowe zasady prawidłowego odżywiania i diety i
dopasować je do swoich indywidualnych potrzeb (wiek, aktywność, schorzenia).
Podstawowym źródłem energii dla
naszego organizmu są tzw. makro-elementy. Wyróżniamy ich trzy podstawowe grupy:
- białka
- tłuszcze
- węglowodany (wraz z
błonnikiem).
BIAŁKA
Spożywanie potraw bogatych w
białko zapewnia regenerację komórek oraz utrzymanie uczucia sytości na dłużej.
Białka budują i utrzymują masę mięśniową (każdy kilogram mięśni spala ok. 25
kcal), pomagają w regeneracji tkanek, wspomagają układ odpornościowy. Pamiętaj,
że białko pochodzenia zwierzęcego ma zwykle większą zawartość tłuszczu niż
białko pochodzenia roślinnego (np. białko sojowe). Naturalnym źródłem białka
są: czerwone mięso bez tłuszczu, ryby, drób, nabiał, jajka, soja. W przypadku
zbyt małej ilości białka dostarczonego z diety talerzowej, możemy uzupełnić
ilość tego niezbędnego makroelementu za pomocą suplementacji (odżywka
białkowa), którą z powodzeniem możemy dodawać do przygotowywanych przez nas
potraw (sosy, zupy) lub do koktajlu odżywczego, którym zastępujemy posiłek.
TŁUSZCZE
Istnieją trzy podstawowe grupy
tłuszczy:
- tłuszcze nasycone
- tłuszcze nienasycone
- tłuszcze trans
Tłuszcze nasycone – występują w
postaci stałych tłuszczy znajdujących się głównie w produktach pochodzenia
zwierzęcego – mięso czerwone, tłuste sery, masło, smalec itp. Zbyt wysokie
spożycie tłuszczy nasyconych zwiększa ryzyko chorób cywilizacyjnych (otyłość,
choroby serca, miażdżyca, zbyt wysoki poziom cholesterolu).
Tłuszcze nienasycone (NNKT –
Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczone) – Omega 3 (pozyskiwane z tłustych,
głębinowych ryb) i Omega 6 (pozyskiwane z roślin). Nasz organizm niestety ich
nie wytwarza a ponieważ są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania – musimy
pozyskiwać je z zewnątrz.
W diecie talerzowej tłuszcze
nienasycone możemy pozyskać z olejów roślinnych (oliwa z oliwek), awokado,
łosoś, makrela.
Doskonałym suplementem diety
dostarczającym kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 jest Herbalifeline.
Staraj się ograniczać tłuszcze
nasycone oraz trans, występujące w przetworzonej żywności, gotowych wypiekach,
smażonych potrawach, słodyczach, tłustym nabiale.
WĘGLOWODANY
Węglowodany stanowią grupę
składników takich jak cukry, skrobia i błonnik. Błonnik, w odróżnieniu od dwóch
pierwszych nie podlega procesowi trawienia i wchłaniania w przewodzie
pokarmowym.
Węglowodany są głównym źródłem
energii dla naszego organizmu, są niezbędne do właściwego funkcjonowania
centralnego układu nerwowego, są składnikami odżywczymi, których potrzebujemy w
największych ilościach.
Węglowodany proste (glukoza,
sacharoza i laktoza) szybko się trawią i wchłaniają dostarczają więc
natychmiastowego zastrzyku energii. Powodują jednak gwałtowne wahania stężenia
cukru we krwi, co prowadzi do szybkiego uczucia głodu (szybciej, niż po
spożyciu bogatych w błonnik węglowodanów złożonych).
Źródła węglowodanów prostych:
owoce, ciastka, miód, cukier stołowy, słodycze, napoje słodzone.
Węglowodany złożone (skrobie) są
zbudowane z wielu węglowodanów prostych a więc potrzebny jest dłuższy czas na
ich trawienie i wchłanianie. Oznacza to stabilny poziom energii dla organizmu.
Źródła węglowodanów złożonych:
warzywa, pieczywo pełnoziarniste, płatki, razowy makaron, rośliny strączkowe,
kasze.
Błonnik to złożone węglowodany,
które nie są trawione i wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Błonnik pomaga w
procesie trawienia, w rozwoju korzystnych bakterii jelitowych.
Podstawowe rodzaje błonnika to
błonnik rozpuszczalny (wchłania wodę dzięki czemu pęcznieje w żołądku i daje
uczucie sytości, reguluje poziom cukru we krwi i pomaga utrzymać właściwy
poziom cholesterolu) oraz błonnik nierozpuszczalny, który wspomaga ruchy jelit,
pomaga eliminować zbędne produkty przemiany materii i toksyn z organizmu.
Źródła błonnika: owoce i warzywa
(wraz z skórką), ziarna, produkty pełnoziarniste, orzechy, nasiona.
Według WHO (Światowa organizacja
Zdrowia) zalecana dzienna porcja błonnika waha się pomiędzy 35-40 g. Wraz z
dietą talerzową jesteśmy w stanie dostarczyć do naszego organizmu nie więcej
niż 20 g błonnika. Musimy więc uzupełniać jego ilość odpowiednimi suplementami
(patrz produkty Herbalife – Błonnik z Ziołami).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz