FITNES DLA KAŻDEGO
Obliczenia dotyczące kosztu energetycznego efektywnej pracy mięśniowej podczas treningu Fitness są dość skomplikowane i wymagają znajomości dokładnych danych na temat wydatków energetycznych ponoszonych podczas wszystkich ćwiczeń stosowanych w treningu.
Dlatego w celu uproszczenia obliczeń można
przyjąć, że 1 minuta treningu siłowego w zależności od ciężkości pracy mięśniowej
powoduje w przybliżeniu wydatek energetyczny rzędu 8 -12 kcal. W przypadku
wysiłków aerobowych za kryterium ciężkości pracy można przyjąć pomiar tętna.
- Przy tętnie do 120/min - ok. 2
– 5 kcal/min
- Przy tętnie 120 – 160/min - ok.
7 – 10 kcal/min
- Przy tętnie pow. 160/min -
ok.10 – 12 kcal/min
Osoby
uprawiające sport (uprawiające ćwiczenia Fitness) powinny spożywać 4 lub 5 posiłków w ciągu dnia.
Podczas ćwiczeń Fitness głównym paliwem,
którego używają mięśnie jest glikogen - glukoza zmagazynowana w mięśniach oraz
w wątrobie, stąd podział na glikogen mięśniowy i wątrobowy. Zapasy te są
wykorzystywane podczas ćwiczeń Fitness zarówno siłowych, jak i aerobowych o średniej
lub dużej intensywności. W początkowej fazie treningu Fitness energia do pracy
pokrywana jest z glikogenu mięśniowego (bezpośrednio), zaś gdy zapasy te
zostaną mocno uszczuplone, organizm czerpie glukozę z glikogenu wątrobowego na
skutek glikogenolizy. Jeśli po treningu Fitness glikogen nie zostanie odbudowany,
zawodnik nie będzie mógł ponownie trenować w krótkim
odstępie czasu, gdyż zwyczajnie nie będzie miał na to siły.
Przed ćwiczeniami
Nawadniamy organizm wodą lub
napojem izotonicznym (produkty Herbalife: Napój Izotoniczny H3O Pro lub Hydrate
H24), wypijamy 300-500ml więcej na 2 godziny przed ćwiczeniami Fitness , aby mieć
pewność, że nie zaczynamy ćwiczyć będąc już lekko odwodnionym.
Spożywamy pokarmy węglowodanowe
(węglowodany złożone) około 1-4 godzin przed ćwiczeniami Fitness. Wypicie napoju
izotonicznego przed ćwiczeniami zapewni dodatkowy zastrzyk węglowodanów
Węglowodany złożone:
Warzywa, pełnoziarniste pieczywo,
pełnoziarniste płatki, razowe makarony, rośliny strączkowe, kasze
pełnoziarniste.
Pijemy regularnie w trakcie
ćwiczeń Fitness (celem jest 150 ml co każde 15-20 minut), aby zapewnić nawodnienie
organizmu. Jeżeli ćwiczymy więcej niż 1 godzinę, musimy podtrzymać wysoki
poziom węglowodanów i wówczas wybieramy napój izotoniczny zawierający 6-8 g
węglowodanów na 100 ml. Sama woda nie wystarczy, ponieważ nie zawiera elektrolitów
i węglowodanów. Utrata zaledwie 2%płynów w czasie ćwiczeń Fitness może znacząco
pogorszyć nasze wyniki. Organizm traci płyny i ważne elektrolity, m. in. sód i
potas, co może prowadzić do odwodnienia i jego negatywnych skutków: zmęczenia,
bólu głowy, skurczu mięśni.
Polecane napoje izotoniczne
Herbalife:
H3O Pro:
- zapewnia szybkie i skuteczne
nawodnienie, zawiera niezbędne elektrolity, aby pomóc uzupełnić te, które tracimy
wraz z potem. Połączenie sodu i węglowodanów dostarczających glukozę pomaga w
absorpcji płynów i optymalizuje nawodnienie,
- zawiera szybko i wolno
działające węglowodany – równowaga sacharozy i izomaltulozy służy zapewnieniu
optymalnego zestawu węglowodanów
- zawiera witaminy z grupy B,
włączając B1, B2 i niacynę, które są niezbędne dla metabolizmu energii w
komórkach
- dzięki zawartej w napoju
witaminie C i E mamy zapewniona ochronę antyoksydacyjną przed wolnymi rodnikami
powstającymi podczas treningu
- nie zawiera sztucznych
słodzików, nie zawiera substancji wzmacniających smak, nie zawiera
konserwantów.
Po ćwiczeniach Fitness
Przywrócenie nawodnienia odnowa!
Woda lub napój izotoniczny aby
odzyskać właściwy poziom nawodnienia
Zjadamy przekąskę węglowodanową
aby uzupełnić zapas glikogenu w mięśniach, dołączamy także białko, aby wspomóc
regenerację tkanki mięśniowej. Badania dowodzą, iż w pierwszej godzinie po zakończeniu
treningu Fitness ze 100 g wchłoniętej glukozy około 40% jest zatrzymane w wątrobie,
natomiast 60% trafia do mięśni (czyli odbudowa jest szybka).
Po
zakończeniu sesji treningowej Fitness zaleca się przyjęcie pierwszej dawki węglowodanów
w jak najkrótszym czasie. W tym okresie organizm najlepiej toleruje węglowodany
w formie płynnej. Stąd też zaleca się stosowanie napojów zawierających roztwory
glukozy lub innych cukrów o stężeniu 6 g/100 ml płynu.
Potrawy białkowe w diecie
odgrywają co najmniej dwie ważne role.
Intensywne treningi są często wykonywane
ze zbyt dużą częstotliwością (ponad 4-5 razy w tygodniu), co nadmiernie obciąża
organizm, stymulując przy tym procesy kataboliczne do tego stopnia, że
rozpoczyna się intensywny rozpad białek ustrojowych z jednoczesnym pojawianiem
się stanu przemęczenia. W efekcie mięśnie zamiast rosnąć, paradoksalnie będą
coraz słabsze, a nawet mniejsze. Do tego przewlekłe przemęczenie organizmu,
spowodowane brakiem odpowiedniej regeneracji doprowadzi do przetrenowania, co
znacząco odbije się na efektywności treningów. Warto wiedzieć, że do symptomów
przetrenowania należą m.in.: zaburzenia snu, osłabienie, bóle głowy, stany
lękowe, utrata apetytu, zmniejszenie masy ciała, nadmierna potliwość przy
niewielkich wysiłkach. Spożywanie odpowiednich ilości dobrego gatunkowo białka
(suplementy – odżywki białkowe), w określonych porcjach i ilościach, ma na celu
zminimalizowanie stanu katabolicznego, który apogeum osiąga bezpośrednio po
treningu oraz w nocy, a także przyspieszyć regenerację organizmu, głównie
włókien mięśniowych. Osoby trenujące, szczególnie początkujący adepci sportu i Fitness ,
nie zawsze spożywają białka odpowiedniej jakości, a właśnie pochodzenie i owa
jakość odgrywać mogą decydujące znaczenie w regeneracji mięśni i całego
ustroju. Bowiem od tego, jak szybko białko wchłonie się do krwiobiegu i dotrze
do mięśni zależy czas, w którym procesy kataboliczne zostaną zahamowane.
Często osoby wykonujące ćwiczenia Fitness sięgają po
mleko krowie lub jego przetwory i to kolejna przestroga. Nie dla każdego jest
to białko dobre gatunkowo. Mleko krowie jest źródłem białka serwatkowego, które
oprócz pozytywnych dla organizmu właściwości, zawiera wiele białek
uczulających, w związku z powyższym, nie jest wzorcowym szlakiem dostarczania
tego substratu.
Uzupełniamy dietę w suplementy
białkowe w formie koncentratu lub jeszcze lepiej izolatu białka serwatkowego
(Odżywka Białkowa Herbalife), zawierające niekiedy do 96% białka. Dzięki tym
suplementom łatwo uzupełnimy niedobory białka w organizmie.
Dobrym źródłem białka są m.in.:
- wołowina, polędwica wołowa,
grillowana – 2 plastry (105 g) – 31 g białka;
- pierś z kurczaka bez kości i
skóry, z grilla – 130 g – 39 g białka;
- indyk, białe mięso, pieczone –
2 plastry (140 g) – 47 g białka;
- makrela z grilla – filet (150
g) – 31 g białka;
- tuńczyk z puszki, w zalewie
solnej – puszka (100 g) – 24 g białka;
- orzeszki ziemne, pieczone i
solone – 1 garść (50 g) – 12 g białka;
- fasola w sosie pomidorowym – 1
puszka (205 g) – 10 g białka;
- soja zmielona – 30 g – 13 g
białka;
- jaja (13%),
- mleko (1-3 % białka),
- przetwory mleczne, sery
twarogowe (16-21% białka),
- mięso czerwone (15-20 %
białka),
- mięso drobiowe (18-25% białka),
- ryby (16–19% białka).
- rośliny strączkowe (21-25 %
białka)
- produkty zbożowe (7-14 %
białka)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz