NEWSLETTER

REGULARNY NEWSLETTER - MOTYWUJĄCY, INSPIRUJĄCY, ROZWESELAJĄCY!
ZOSTAŃ MOIM PARTNEREM!
PRZENIEŚ SIĘ W ŚWIAT FITNESS i WOLNOŚCI FINANSOWEJ.
ZAPISZ SIĘ PONIŻEJ!

Zgadzam się z Polityką Prywatności

wtorek, 29 stycznia 2013

Indeks glikemiczny... co to takiego?



Co to jest indeks glikemiczny (IG)?


Za pomocą indeksu glikemicznego możemy określać „jakość" spożywanych węglowodanów, czyli tempo wchłaniania ich z  jelita cienkiego do krwioobiegu  i przekształcenia do glukozy.


Indeks glikemiczny przyjmuje wartości od 1 do 100

Skomplikowane?
Nie tak bardzo...

Gdy po spożyciu danego pokarmu mamy wysoki poziom glukozy we krwi oznacza to, że pokarm ten jest o wysokim indeksie glikemicznym. 





Im wyższy indeks glikemiczny tym wyższy poziom cukru we krwi co nie jest zjawiskiem korzystnym dla naszego organizmu.  
Duży poziom cukru we krwi powoduje zwiększony wyrzut insuliny co objawia się osłabieniem organizmu. Często po zjedzeniu obiadu z dużą ilością ziemniaków odczuwamy zmęczenie i mamy ochotę położyć się i odpocząć. Tak dzieje się na skutek dużych wyrzutów insuliny. 


Indeks glikemiczny w liczbach.


Gdy jakiś produkt ma indeks glikemiczny równy 70, oznacza to, że po spożyciu 50 g węglowodanów poziom glukozy we krwi wzrośnie o 70 procent (tak jak po spożyciu 50 g czystej glukozy).

Niski indeks glikemiczny – 55 lub mniej

Średni indeks glikemiczny – 56-69

Wysoki indeks glikemiczny – 70 lub więcej


Chcesz poznać indeksy glikemiczne podstawowych produktów spożywczych?
Chcesz wiedzieć czy lepiej jeśc surową czy gotowaną marchewkę?
Chcesz wiedzieć jakie błędy żywieniowe popełniasz i dlaczego nie możesz schudnąć?
Skontaktuj się z nami i umów się na konsultację dietetyczną. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz